10 דברים שאפשר לעשות קרוב לבית בחודש חשוון

יש מי שאומר שלחודש חשוון קוראים מר-חשוון מפני שבניגוד לחודש הקודם – חודש תשרי המלא  פעילות, חשוון הוא חודש מר ומשעמם. אז זהו, שממש לא…

על קצת ממה שיש בחודש זה מספר לנו שירו של יורם טהרלב:

ושוב ירדה עלינו שיירת חסידות, בדרך מן השלג אל השמש.
ובחולצת שבת הלבינו השדות, לקראת הסתיו ארצי חמה נושמת.
הנה יורד הסתיו עם השקיעה העצובה, על דרך העפר ועל עקבות האהבה.
על מרחבי השלף ולובן הכותנה, על פני האנשים צרובי הקיץ.
על משעולי העדר צונח האבק, עלי האזדרכת בסחרחורת.
ראשי החצבים שוב עולים מן המחנק, שבין ראש השנה לבין החורף.
נשוב ונעבור בין חמה לבין ענן, על דרך העפר המתחדשת.
על פני שדות הכותנה העומדים בעירומם, בין ברק הממטרות לבין הגשם.

לפניכם 18 הצעות לפעילויות, ברובן תצפיות רבות עניין שלא צריכים בשבילן להתרחק מהחצר או מהרחוב, ומתאימות במיוחד לעונת תחילת הגשמים בחודש חשוון:

1. עוקבים אחרי שינויים

בחרו שטח כמו שדה או חצר, ולעקוב אחרי השינויים המתרחשים בו לאחר היורה – הגשם הראשון.

2. מזהים נבטים

כשבוע אחרי הגשם הראשון ניתן להתחיל לראות נבטים קטנים. אפשר לנסות להזות אותם, ואפשר גם לנהל מעקב אחרי התפתחותם. אספנו עבורכם כמה קישורים בנושא נבטים:

3. שושנת עלים

השלב הבא שיתרחש בשדה אחרי הנביטה הוא שחלק מהנבטים יתפתחו לשושנות עלים – העלים יצמחו בעיגול צמוד לאדמה. הרעיון העומד מאחורי צורת צמיחה זו הוא שכך הצמח שומר לעצמו אדמה שעליה לא יתפתחו צמחים אחרים, על מנת למנוע תחרות כך שכשיגדל יהיו לו המשאבים הדרושים לו (אדמה ומים). יש מגוון של שושנות עלים. אפשר לנסות לזהות לאיזה צמח יתפתחו, אפשר לעקוב אחרי התפתחותן ואפשר לעשות תערוכת צילומים מרהיבה.

4. מעקב גדילה

בחרו לכם עשב נובט, הציבו לידו "סרגל" (מוט עץ מסומן) וסמנו מדי יום את קצב צמיחתו.

5. לינת נחליאלים וציפורים אחרות

כמעט בכל ישוב יש עץ גדול שעליו הנחליאלים בוחרים לקנן. נסו למצוא אותו! אולי תמצאו גם עלי לינה של ציפורים אחרות. כל המידע: צילומים, טיפים ואתרים ידועים של לינת ציפורים באתר המרכז לטיפוח ציפורי הבית והחצר

6. עוקבים אחרי נמלת הקציר

לאחר הגשמים הראשונים יוצאת נמלת הקציר (הנמלה הגדולה הזאת…) לסידורים אחרונים לקראת החורף. נסו למצוא קן נמלים ולעקוב אחר המתרחש סביבו. הורידו את >קובץ הפעילות בנושא נמלת הקציר כדי לקבל רעיונות נוספים.

פעילות למתקדמים: זה הזמן שבו יוצאות מהקן הנמלים בעלות הכנפיים – זכרים ומלכות. חפשו גם אותם ונהלו מעקב.

7. צופים בעננים

העננים בשמים משתנים ומתגוונים. הכירו סוגי עננים. אילו מהם מבשרים או רומזים על הגשם?

כדי ללמוד עוד על סוגי העננים, היכנסו למדריך מצולם לזיהוי עננים. אגב, לא חייבים להכיר את העננים. עננים הם גם הזדמנות לדמיין. חפשו בין ענני השמיים בעלי חיים, בני אדם במגוון תנוחות, יצורים מהאגדות ועוד כיד הדמיון.

8. מחפשים פריחה מוקדמת

קצת אחרי היורה (ולפעמים אפילו לפניו) פורחים "בני היורה": פרחי כדן, פרחי סיתוונית וורודים- לבנים, עמוד פריחה זעיר של בן-חצב סיתווני. חפשו אותם!

9. כוכבים נוצצים

אם אינכם סובלים מזיהום אור חמור, חפשו בשמים את כוכבי החורף. פעילות מובנית על כוכבי החורף ועל כוכבי הקיץ תוכלו למצוא כאן: כוכבי הכסיל והעקרב.

10. שלכת ולבלוב

כן, כן, בארץ ישראל שהיא מפגש של אזורי  אקלים יש צמחים שמשירים את עליהם בתחילת החורף, ולעומתם צמחים אחרים דווקא מלבלבים אחרי שעמדו בשלכת בעונה היבשה. חפשו את אלה וגם את אלה ועקבו אחריהם.

התגובות סגורות.

פועל על WordPress | ערכת עיצוב: Baskerville 2 של Anders Noren.

למעלה ↑

%d בלוגרים אהבו את זה: