הורים, מורים, מדריכים בתנועות נוער
גישת תמיהה וסקרנות "לא מדעית" מכוונת לילד / נער שיוצא לנוף (גם נוף עירוני) קרוב לביתו ולפעמים לשוטטות במרחב הקרוב.
זו איננה חלופה לשיעורי מדע, אך סקרנות טבעית בהקשר מדעי תיענה בהתאם למידת יכולתו של המדריך / הורה ושל הילד.
לפעילויות אלה אין צורך בידיעת שמות של צמחים ובעלי חיים! ברור שלידיעת השמות יש ערך אך צמחים ובעלי חיים יכולים לעניין גם באלמוניותם.
בכל יום ויום הסביבה מספקת לנו משהו להתעניין בו, להסתקרן לגביו.
בדף זה נציע מגוון משימות קצרצרות , חלקן מחייבות רק יציאה החוצה לדקות אחדות, או ניתנות לביצוע בדרך אל.. או בדרך מ.., בהמתנה לאוטובוס, וכדומה.
דברים שכדאי לשים אליהם לב: להלן רק חלק מהאפשרויות שמספקת לנו סביבת המגורים המיידית. אתם מוזמנים לספר לנו על עוד! א. מראה כללי של השדה (שדה לענייננו הוא גם רחוב בעיר, מטע או כביש בזמן הנסיעה בו. התרשמות כללית למשל משטח נבטים, "דשא", שושנות עלים, שלכת, לבלוב, עצים מלבלבים / נושאי פרחים / נושאי פרחים / עומדים בשלכת. ברור שבאותו שדה אפשר לראות מראות שונים. ב. סימני בעלי חיים הצומח בולט לעין, אך בעלי חיים לפעמים אינם נראים וניתן לגלות אותם על פי סימניהם, הוכחות להימצאותם:
ג. ריחות אנחנו נוטים לזלזל בחוש הריח שלנו, ודווקא הילדים יכולים להסב את תשומת הלב לדברים שסמויים מאפנו...
ד. מאכלי רחוב גם בעיר ניתן למצוא לעתים צמחים הראויים למאכל. כמובן במגבלות החוק וההגינות, ניתן לטעום מהצמחים הגדלים בסביבה:
ואלה, כמובן, רק דוגמאות ה. צמחים לפעילות יצירה
ו. פעילות ושינויים מיידיים בצמחים
ז. מעקב אחרי שינויים מיום ליום בסביבה המוכרת שנראית כאילו קבועה, מתרחשים שינויים שניתן לעקוב אחריהם מיום ליום, למשל:
ח. מעקב אחר שינויים לאורך היממה
ט. התנהגות עונתית של בעלי חיים אינכם צריכים לדעת יותר מהילדים! היו גם אתם סקרנים וחקרו ביחד:
י. התמצאות במרחב | אז מה אפשר לעשות? במקומות אחרים באתר זה תוכלו למצוא פעילויות מובנות, מוסברות ומפורטות. בעמוד זה אנו מציעים פעילויות "מהשרוול", ספונטניות מהרגע להרגע, שאינן דורשות דום הכנה או ידע מוקדם. חלק גדול ממשימות אלה ניתנות גם להמרה או לגיבוי באמצעות צילום. במקום להביא או להראות ניתן לצלם. בהמשך הצילומים יכולים לשמש לבניית "תערוכה", להשוואה בין ממצאים שנצפו בימים שונים ובעונות שונות, לאיתור מידע באינטרנט ועוד. (הפעילות כמובן מיועדת לבנים ולבנות והניסוח הוא לצורך נוחות וקיצור בלבד...) 1. הבא לי... לפניכם רשימת הצעות לפריטים שכמותם מצויים בדרך כלל בכל מקום.
כמובן שניתן להפוך את המשימה גם למשחק- תחרות עם ילד נוסף או כנגד השעון, סיפור רקע (למשל: על מנת להציל את הנסיכה צריכים...) 2. הראה לי.... (פריטים שאי אפשר או לא רצוי לאסוף)
3. צפה ב: משימות תצפית בבעלי חיים
4. תצפית על שינויים מיידיים הצל : בשעות היום הצל נע כל הזמן בהתאמה לתנועת השמש. מטרת הפעילות היא לעורר סקרנות ולחקור את תנועת הצל, בפרק זמן קצר 5. מה נשתנה? ביציאה חוזרת לאותו מקום בשעה אחרת של היממה או יום אחרי יום נשאל מה נשתנה? דוגמאות תראו כאן מימין בסעיפים ז, ח. בפעילות זו כדאי לשלב מצלמה, שתסייע בחידוד ההבדלים מים ליום 6. ביום גשם
7. חידוד תשומת הלב לקיים גם כשאנחנו חוזרים לאותו מקום בדיוק בתדירות גבוהה, תמיד יהיו פריטים שלא נשים אליהם לב. תצפית מכוונת יכולה להגדיל את מספר הפריטים שנבחין בהם. הצעות ל"תצפית":
נקודת מבט
8. קולות וציפצופים
משרוקית משיבולת שועל (מאתר ישלה) 9. פעילות "בלשית"
|